Ved at forstå de forskellige hjernebølger og deres karakteristika åbner du op for en dybere tilstand af bevidsthed.

Hjernebølger

Ved at lære om de dybere tilstande af bevidsthed, åbner vi her op for vores underbevidsthed, til at skabe en virkelighed på vilje, og med præcision. For at gøre dette, er det første skridt at forstå dine forskellige hjerne frekvenser, og dets formål.

Vi har millioner af hjerneceller, som kaldes neuroner. Når de kommunikerer med hinanden bruger de elektricitet, og når disse taler sammen giver det en aktivitet som vi kan måle. Måleenheden er Hertz, og er betegnelsen for antal svingninger pr. sekund. Jo færre svingninger pr. sekund, des længere er bølgelængden og langsommere er hjerneaktiviteten. Jo flere svingninger pr. sekund, des kortere er bølgelængden og hurtigere er hjerneaktiviteten.

Eyes Anette looking at you Monies

Denne metode blev kendt i 1875, hvor den engelske læge Richard Caton (1842-1926) opdagede at hjernen havde elektriske impulser. I 1924 lavede den tyske neurolog Hans Berger (1873–1941) den første EEG indspilning af menneskelige hjerne aktivitet, og kaldte det Elektroencefalogram (EEG). Han formåede med andre ord, at få hjernens aktivitet ned på millimeterpapir, og bemærkede at hjernebølgerne ændrede sig afhængigt af bevidstheden, og dermed påvirkninger af hjernens funktion. Han kunne altså pludselig måle om en person dagdrømte, var træt, glad, stresset, opløftet mv. 

Tidligere har man talt om fem hjernebølger, men indenfor de sidste par år har forskerne opdaget yderligere tre. De otte hjernebølger er derfor følgende: Lambda, Hyper-gamma, Gamma, Beta, Alpha, Theta, Delta og Epsilon. Alle har græske alfabet navne. Hver bølge har sit eget sæt af karakteristika, der repræsenterer et bestemt niveau af hjerneaktivitet, og en unik tilstand af bevidsthed.

Ved at forstå at vores virkelighed ikke består af påvirkninger udefra, men at det faktisk består af vores tanker og overbevisninger, kan vi transformere vores liv. 

Med en viden om de forskellige tilstande af bevidstheder, kan du åbne din bevidsthed, og herfra skabe din virkelighed efter behag, og med præcision. For at gøre dette er det første skridt at forstå nærmere, de forskellige hjerne frekvenser.

Tilstand: Lambda

Frekvens: 100 Hz+

Associeret med: Helhed, integration, mystiske oplevelser, samt ud-af-kroppen oplevelser.

Det interessante ved Hyper-gamma og Gamma er at man indtil for nyligt blot har kaldt dem Gamma. Der er forskel på de to tilstande, og derfor adskiller man dem nu. 
Tilstand: Hyper-gamma

Frekvens: 60 – 100 Hz

Associeret med: Tilstande af universel kærlighed, altruisme og gode gerninger.

Det interessante ved Hyper-gamma og Gamma er at man indtil for nyligt blot har kaldt dem Gamma. Der er forskel på de to tilstande, og derfor adskiller man dem nu. 

Hyper-Gammabølger ses under tilstande af lykke. Forhåbentlig har vi alle haft øjeblikke, hvor alt var magisk. 

Hyper-Gamma kan ligefrem kalde det for, den ubetingede kærligheds frekvens. 

Hos buddhistiske munke er der eksempelvis målt større mængde af Hyper-gamma i deres frontallapper, så når vi ønsker at fremme andres ve og vel, uden tanke for egne interesser og behov, får det således også en enorm indflydelse på vores niveau af Hyper-gamma. 

Bonus information: Hvaler og delfiner er også kendt for at fungere i denne frekvens.

Tilstand: Gamma

Frekvens: 38 – 60 Hz

Associeret med: Synkronisering og integration af hjernecentre. Involveret i læring, hukommelse, øget kreativitet, forståelse, koncentration mv.

Gamma forener data i hele hjernen – lidt ala ”olie i en motor”, der binder alle dele og  funktioner sammen. Gamma som tilstand er med andre ord tilstede på stort set alle områder af hjernen, både hos børn og voksne. 

Nøglen til kognition og hjernes optimale arbejdsfrekvens (mener Nobelpristageren Sir Francis Crick) opstår især ved 40Hz. 

Forskning har forbundet disse hjernebølger med selvbevidsthed, selvkontrol, problemløsning, sprogudvikling hos børn, samt mange aspekter af øget bevidsthed og opfattelse.

Ved en lav tilstand af Gamma aktivitet er der en større sandsynlighed for stress, ufokuseret tænkning, samt depression. 

Brug derfor gerne Gamma (https://www.puretones.dk/meditation.html) til behandling af eks. indlæringsvanskeligheder, depression, ADHD, demens o.lign. 

Tilstand: Beta

Frekvens: 14 – 38 Hz

Associeret med: Den vågne bevidsthed og ræsonnering.

Beta hjernebølger er forbundet med den normale vågne bevidsthed, og en øget tilstand af årvågenhed, logik, rationel tænkning, opmærksom bevidsthed, og kritisk ræsonnement.

Det er sandsynligvis også den dominerende frekvens lige nu, imens du læser dette. 

Koffein, Ritalin og Adderall (de sidste to er amfetamin-lignende lægemidler tiltænkt folk med en en ADD/ADHD-diagnose) øger Beta aktiviteten, og dermed øget koncentration og motivation. 

Beta kan beskrives som værende stemmen af den nagende lille indre kritiker, som vi alle kan have i os, og den stemme bliver blot højere jo mere opmærksomhed vi giver den. 

Tilstand: Alpha

Frekvens: 7,5 – 14 Hz

Associeret med: Dybdeafspænding 

Alpha hjernebølger er til stede i dyb afslapning, ro og indre bevidsthed. Alpha er den tilstand som forekommer, når du lukker øjnene og glider ind i en dejlig dagdrøm, eller under meditation. Denne tilstand bliver også omtalt som broen mellem at være vågen, og at sove.

Denne tilstand er også forbundet med Aha-oplevelser og at dét at kunne tænke ud af boksen.

EEG-overvågning af Alfred Einstein viste, at han producerede en høj frekvens af Alpha, mens han løste komplekse matematiske opgaver. Einstein faldt fra Alpha til Beta, hver gang han forstod en fejl i hans beregninger.

Derudover er Alpha forbundet med følelsesmæssig stabilitet, visualisering, indlæring, koncentration, samt reduktion af kortisol (stresshormon), serotonin produktion, forbedret hukommelse, og signifikante forbedringer i hjertefrekvens.

Alpha er porten til din underbevidsthed og din intuition, og denne vil blive mere klar jo tættere du kommer på 7,5 Hz.

Tilstand: Theta

Frekvens: 4 – 7,5 Hz

Associeret med: Meditation og sovende bølge

Theta hjernebølger er til stede under dyb meditation, kontemplativ bøn, og let søvn – herunder den vigtige REM drømmetilstand. Denne er riget til din underbevidsthed, og opleves kun i det øjeblik mens du falder i søvn, fra Alpha og opvågnen fra dyb søvn fra Delta. Det siges at følelsen af dyb åndelig forbindelse og enhed med universet, kan opleves i Theta tilstanden. 

Dybt undertrykt følelsesmæssigt materiale, og barndomsminder synes også at være lettere tilgængelige i denne tilstand, og derfor er det herfra mange terapeuter arbejder. 

Theta er også forbundet med produktionen af ​​mange vigtige neuro kemikalier, herunder vasopressin (regulerer bl.a. blodtryk), og katekolamin (signalstoffer i centralnervesystemet) samt forbedret immunfunktion. Derfor omtales Theta også som en helbredende frekvens.

Theta kan være en unormal tilstand for det voksne menneske, særdeles i det daglige liv, men er en tilstand som børn med lethed glider ind i, indtil ca. 7 årsalderen. 

Tilstand: Delta

Frekvens: 0,5 – 4  Hz

Associeret med: Dyb søvn, immun forstærkning, regenerering og helbredelse, anti-aging hormoner, kortisol reduktion, og ekstremt dyb afslapning.

Delta er riget for dit ubevidste sind, og porten til det universelle sind, og det kollektive ubevidste, hvor oplysninger ellers ikke er tilgængelige på det bevidste plan.

Der er mange fordele ved optimal Delta-aktivitet herunder; forbedret fysisk, og følelsesmæssig helbredelse og bearbejdelse; immunfunktion, produktion af anti-aging hormoner inklusive DHEA (forstadium til testosteron og østrogener) og melatonin, signifikant stressreduktion (beroligende af det limbiske system) og nedsættelse af kortisol.

Med andre ord er din nattesøvn enorm vigtig. 

Denne hjerne frekvens er dominerende hos børn op til 1 år.

Delta produktion falder nemlig gradvist med alderen, og hos teenagere er den typisk allerede faldet med ca. 25%. Seniorer og ældre producerer som ofte meget lidt Delta aktivitet, selv under søvn.

Tilstand: Epsilon

Frekvens: < 0,5 Hz

Associeret med: Udvidet bevidsthed, supernormale evner, ikke mærkbare hjerteslag, åndedræt eller puls. Disse kan særligt ses ved avancerede yogiske tilstande af bevidsthed, kendt som suspenderet animation.

Det interessante er at disse dybe hjernebølger er forbundet til de super højfrekvente Lambda-bølger. 

Forskere har bemærket at hvis der zoomes ind på de store, langsomme Epsilon bølger, kan det ses, at der vil være en modulationsfrekvens på 100-200 Hz. Eller for at sige det omvendt, hvis du zoomer ud fra Lambdas superhurtige 100-200 Hz bølger, kan du se dem ride på toppen af de langsomme Epsilon-bølger. Bølge på bølge.

Ved en dyb healing vil hjernebølgerne svinge mellem den langsomste og den hurtigste hjernebølge, tidligere omtalt som Delta og Gamma. Byger af indsigt vil transformere de traumer, der ligger i det ubevidste sind.

Smukkere kan det næsten ikke blive. 

Hjernebølger

På ovenstående model kan du se, at hjernebølgerne er parret sammen to og to. Man kan ligefrem sige at de har et forhold til hinanden, fra hver sin ende af spektret. Jo dybere du går, des højere vil du komme. Det kan lyde mærkværdigt, men du kan ikke kun gå den ene vej – du skal begge veje.

Desværre er mange fanget i Beta-Alpha hamsterhjulet og har derfor svært ved at komme i de dybere (og dermed højere) frekvenser, medmindre man tyer til stimulanser. Stimulanserne er absolut ikke nødvendige, for der er nogle top simple teknikker til at få åbnet mere og mere op, på en rolig måde. Hvis der bliver åbnet op for hurtigt kan vedkommende tjekke ud, enten ved at falde i søvn under meditation, eller simpelthen få åbnet for hurtigt op til højere bevidstheder, som vedkommende ikke er klar til at beskæftige sig med. Derfor er det yderst vigtigt at man på denne rejse, tager et lille skridt ad gangen.